19 december 2011

Färgpennor och deras svårigheter

Problemet med färgpennor är att de ges som ett "lätthanterligt" medium till barn.
Många jag känner yttrar sig ganska elakt om färgpennor och jag är nästan helt säker på varför det är så: Ett barn får en ask fylld med en skala färgpennor och försöker skapa något likt det det har sett - och resultatet blir ganska uselt. Det kan ju i början bero på bristande övning, men många tycker att även i fortsättningen blir det aldrig riktigt som de vill ha det, pga att pigmentet inte hamnar på pappret på ett sätt som ser ut som de vill ha det.
Alla medium har olika uttryck och man kan teckna/måla helt underbara bilder med färgpennor, men det kommer alltid att se ut som om det är gjort med färgpennor. Samt att de faktiskt inte är lätthanterliga alls - man måste absolut veta vad man håller på med. Och det går inte att få en sorts bild som kanske helst skulle ha gjorts med olja/akryl/aquarelle/spritpennor istället.

Att det finns dålig och bra kvalité på alla medium ifrågesätter jag inte, om det knappt finns pigment i färgpennan för att alla utfyllningsämnen var billigare då blir resultatet uselt trots att man hanterar dem bra. Men i allmänhet: "Nåd för färgpennorna."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar